Ο υγιεινός τρόπος για να λούζετε τα μαλλιά (και γιατί δεν το κάνω κάθε μέρα)

Ο υγιεινός τρόπος για να λούζετε τα μαλλιά (και γιατί δεν το κάνω κάθε μέρα)

3 März 2022 0 Von admin
Πίνακας περιεχομένων[Hide][Show]

Αν και φτιάχνω το δικό μου σπιτικό σαμπουάν και μάλιστα δημιούργησα ένα καλύτερο από το συμβατικό σαμπουάν και conditioner στο Wellnesse, δεν τα χρησιμοποιώ κάθε μέρα. Το πόσο συχνά λούζετε τα μαλλιά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αλλά υπάρχουν μερικά μεγάλα οφέλη από την παράλειψη του καθημερινού αφρού.

Εδώ θα διερευνήσουμε γιατί το υπερβολικό σαμπουάν μπορεί να βλάψει τα μαλλιά, πόσο συχνά χρειάζεται να κάνετε αφρό και άλλα στοιχεία που προκαλούν τα μαλλιά.

Γιατί δεν λούζω τα μαλλιά καθημερινά

Απλώστε, ξεπλύνετε, επαναλάβετε. Είναι απλό σωστά; Όλοι γνωρίζουμε τι είναι το σαμπουάν και το κοντίσιονερ, αλλά η ιστορία έχει λίγο περισσότερο.

Το σαμπουάν έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής ενώ αποκαθιστά πράγματα όπως λάμψη και δύναμη. Ωστόσο, οι περισσότερες μάρκες βασίζονται σε σκληρά απορρυπαντικά που αφαιρούν τα φυσικά έλαια από τα μαλλιά. Το μαλακτικό υποτίθεται ότι αναπληρώνει το λάδι που μόλις χάσαμε, αλλά συχνά επικαλύπτει τα μαλλιά με μια μεμβράνη χημικών.

Έτσι, ενώ είναι σημαντικό (και είναι υπέροχο) να λούζετε τα μαλλιά σας, διαταράσσουμε επίσης τη φυσική ισορροπία των ελαίων και δυνητικά βλάπτουμε την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Το φυσικό σαμπουάν είναι πιο ήπιο για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, αλλά εξακολουθεί να αφαιρεί τα προστατευτικά έλαια.

Πάρα πολύ καλό πράγμα

Το υπερβολικό λούσιμο των μαλλιών μπορεί να προκαλέσει βλάβη με την πάροδο του χρόνου τόσο στα μαλλιά όσο και στο τριχωτό της κεφαλής μας. Οι θύλακες των τριχών προσπαθούν να το αντισταθμίσουν παράγοντας περισσότερο λάδι, κάτι που οδηγεί σε περισσότερο πλύσιμο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά, κατεστραμμένα μαλλιά που είναι πιο πιθανό να σπάσουν και πιο δύσκολο να τα χειριστείς.

Πάρα πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών, συμπεριλαμβανομένου του σαμπουάν, μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν την ταχύτερη γήρανση των μαλλιών. Μελέτη του 2020 στη διεθνή Journal of Cosmetic Science Το σαμπουάν και το κοντίσιονερ που βρέθηκαν έχουν κάποιες αρνητικές συνέπειες. Η υπερβολική χρήση αυτών των προϊόντων κατέστρεψε την επιδερμίδα και την ποιότητα της τρίχας.

Μπαίνουν στο παιχνίδι και άλλα θέματα. Η δημοφιλής μέθοδος „no poo“ είναι φυσική, αλλά μπορεί να είναι σκληρή στα μαλλιά για διάφορους λόγους. Αν και δεν χρησιμοποιεί συμβατικό σαμπουάν και μαλακτικό, η μέθοδος χρησιμοποιεί συχνά μαγειρική σόδα. Όχι μόνο η μαγειρική σόδα είναι λειαντική για το τριχωτό της κεφαλής, αλλά έχει pH περίπου 9, ενώ το δέρμα μας είναι περίπου 4,5 pH. Μερικοί άνθρωποι το λατρεύουν, αλλά για πολλούς, κανένα πτωχό δεν είναι πολύ σκληρό με την πάροδο του χρόνου.

Πόσο συχνά να λούζετε τα μαλλιά

Τώρα που τα καλύψαμε όλα αυτά, ποια είναι η πραγματική απάντηση; Ποιος είναι ο μαγικός αριθμός των φορών που χρειαζόμαστε την εβδομάδα για να σπάσουμε το μπουκάλι του σαμπουάν; Δεν είναι τόσο απλό και πόσο συχνά λούζετε τα μαλλιά σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Ηλικία – Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες τείνουν να έχουν περισσότερη παραγωγή ελαίου και χρειάζονται πιο συχνά λούσιμο. Η παραγωγή λαδιού μειώνεται με την ηλικία, επομένως οι ηλικιωμένοι πρέπει να πλένονται λιγότερο συχνά. Προσοχή όμως, καθώς το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να αυξήσει το λάδι!

Εθνότητα – Ορισμένες ομάδες ανθρώπων έχουν από τη φύση τους πιο χοντρά ή πιο λεπτά μαλλιά και αυτό επηρεάζει το πόσο χρειάζεται πλύσιμο. Τα χοντρά, kinky μαλλιά πρέπει να λούζονται λιγότερο, καθώς το λάδι δεν φτάνει τόσο γρήγορα στις τρίχες των μαλλιών.

Επίπεδο περιβάλλοντος και δραστηριότητας – Όσοι είναι πιο δραστήριοι ή έχουν περισσότερη ρύπανση, όπως στην πόλη, πρέπει να καθαρίσουν περισσότερο. Ο ιδρώτας, η βρωμιά και η ρύπανση μπορούν να συσσωρευτούν στο τριχωτό της κεφαλής και να μπλοκάρουν τους πόρους.

ορμόνες – Δεν αναφέρεται συχνά, αλλά οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο συχνά χρειάζονται λούσιμο. Σύμφωνα με την Κλινική Κλίβελαντ, Τα ανδρογόνα (ένας τύπος σεξουαλικής ορμόνης) ελέγχουν τους αδένες μας. Αυτά τα ανδρογόνα είναι υψηλότερα στους νέους και μειώνονται με την ηλικία, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση για τις γυναίκες.

Η βιομηχανία βαραίνει

Υπάρχουν πολλές γνώμες εμπειρογνωμόνων εκεί έξω, αλλά βοηθάει να διατηρηθεί μια ισορροπημένη προοπτική. Μελέτη του 2021 εξέτασε τον αντίκτυπο του πόσο συχνά έπλεναν τα μαλλιά τους οι ασιατικοί πληθυσμοί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη προτιμούσαν να πλένονται 5-6 φορές την εβδομάδα και δεν είχε «επιβλαβείς συνέπειες».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εδώ παίζονται περιβαλλοντικοί και γενετικοί ρόλοι. Οι ασιατικοί τύποι μαλλιών δεν είναι τόσο τραχύς όσο άλλοι, και οι ασιατικές χώρες έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης από ορισμένα μέρη. Και οι δύο αυτοί παράγοντες συνήθως ενθαρρύνουν το πιο συχνό λούσιμο των μαλλιών.

Αυτό που είναι πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ότι αυτή η μελέτη χρηματοδοτήθηκε 100 τοις εκατό από μια μεγάλη εταιρεία που πουλά σαμπουάν. Με μια τόσο ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων, είναι δύσκολο να περιμένουμε να πουν στους καταναλωτές ότι πρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερο τα προϊόντα τους.

Πόσο συχνά να λούζεστε με τον τύπο μαλλιών

Υπάρχουν διάφορες απόψεις για αυτό το θέμα, ακόμη και μεταξύ των ειδικών. Παρακάτω είναι μια συλλογή από ορισμένες τρέχουσες συστάσεις, αλλά πειραματιστείτε και δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

 • Λεπτά ή λιπαρά μαλλιά – Περίπου 2-4 φορές την εβδομάδα ή περίπου κάθε δεύτερη μέρα.
 • Μέτρια προς χοντρά μαλλιά – Περίπου κάθε 3-7 ημέρες.
 • Τραχιά και ανάγλυφα μαλλιά – Μία φορά την εβδομάδα, ή ακόμα και μία φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα.

Πώς να λούσετε τα μαλλιά

Μπορεί να σας φαίνεται άβολο, αλλά υπάρχουν μερικές συμβουλές για το λούσιμο των μαλλιών.

Οι ειδικοί συνιστούν να εστιάζεις στο τριχωτό της κεφαλής όταν εφαρμόζεις σαμπουάν. Όσον αφορά το conditioner, αποφύγετε να απλώνετε πολύ στο τριχωτό της κεφαλής και αντ‘ αυτού εστιάστε στις άκρες των μαλλιών. Οι καθαριστικές ιδιότητες του σαμπουάν θα φτάσουν στο τριχωτό της κεφαλής όπου υπάρχει η μεγαλύτερη συσσώρευση λιπαρότητας και το κοντίσιονερ θα ενυδατώσει τις άκρες όπου είναι λιγότερο πιθανό να φτάσει το λάδι.

Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε σαμπουάν και κοντίσιονερ που ταιριάζουν καλά με τον τύπο των μαλλιών σας. Το επιπλέον σαμπουάν που τονώνει τη λάμψη δεν είναι απαραίτητο ή χρήσιμο για λιπαρά μαλλιά. Γι‘ αυτό έχουμε σετ κανονικών και έξτρα ενυδατικών σαμπουάν και κοντίσιονερ ευεξία.

Ένα ξέβγαλμα με μηλόξυδο μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τα μαλλιά και να καθαρίσετε το τριχωτό της κεφαλής. Οι θεραπείες βαθιάς λιπαρότητας στις άκρες των μαλλιών βοηθούν στην παροχή επιπλέον υγρασίας, αποτρέπουν το σχίσιμο των άκρων και προσθέτουν λάμψη. Το λάδι καρύδας ή το ελαιόλαδο είναι καλές επιλογές για αυτό. Απλώς κάντε μασάζ με μια γενναιόδωρη στρώση λαδιού στις άκρες των μαλλιών και ξεπλύνετε μετά από περίπου μία ώρα.

Το λιγότερο λούσιμο των μαλλιών βοηθά:

 • Αποκαταστήστε τη λάμψη γιατί δεν αφαιρούμε συνεχώς τα λάδια.
 • Αποτρέψτε το σχίσιμο και το σπάσιμο. Εάν στεγνώνετε με πιστολάκι ή χρησιμοποιείτε εργαλεία θερμότητας, όσο πιο συχνά πλένεστε τόσο πιο συχνά τα χρησιμοποιείτε και κάνετε ζημιά στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής.
 • Εξοικονομήστε χρήματα και χρόνο.
 • Δώστε στα μαλλιά περισσότερο σώμα και διευκολύνει το styling.
 • Το τριχωτό της κεφαλής να μην είναι τόσο ξηρό και με τον καιρό τα μαλλιά θα είναι λιγότερο λιπαρά.

Κάνοντας το Πρακτικό

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να διευκολύνετε το τέντωμα των συνεδριών σαμπουάν.

 • Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα συμβατικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών, τις περμανάντ και τα ισιωτικά, τις βαφές μαλλιών και οποιαδήποτε άλλη χημική ουσία που καταστρέφει τα μαλλιά. Όσο λιγότερα βάζουμε στα μαλλιά μας, τόσο λιγότερο θα χρειάζονται λούσιμο.
 • Μπορείτε επίσης να τρίψετε το τριχωτό της κεφαλής και να ξεπλύνετε τα μαλλιά με νερό ανάμεσα στο λούσιμο και το μαλακτικό.
 • Μια βούρτσα με τρίχες κάπρου βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή των ελαίων μαλλιών, η οποία προστατεύει τα μαλλιά και τους δίνει φυσική λάμψη.
 • Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά και η αποφυγή επεξεργασμένων τροφών βοηθούν το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά να παραμείνουν πιο υγιή.

Ή ο αγαπημένος μου τρόπος για να επιμηκύνω το χρόνο μεταξύ των πλύσεων:

Ξηρό σαμπουάν

Η ζωή της σύγχρονης μαμάς είναι συνήθως ταραχώδης και η περιποίηση των μαλλιών μπορεί να είναι δύσκολη ξηρό σαμπουάν. Σε αντίθεση με το κανονικό σαμπουάν, δεν περιέχει σαπούνι και δεν καθαρίζει τα μαλλιά με τον ίδιο τρόπο. Το ξηρό σαμπουάν είναι περισσότερο αναζωογονητικό που βοηθά στην επέκταση του μήκους μεταξύ των πλύσεων.

Ξέρω πολλές μαμάδες που νωρίτερα θα έμεναν χωρίς τον καφέ τους παρά το ξηρό σαμπουάν τους! Φτιάξτε το δικό σας χρησιμοποιώντας αυτήν την εύκολη συνταγή για το σπίτι ή δοκιμάστε τη δική μου εντελώς φυσική ξηρό σαμπουάν για όλους τους τύπους μαλλιών από το Wellnesse.

Αυτό το άρθρο εξετάστηκε ιατρικά από Jessica Meyers, MPAP, PA-C, RH(AHG), που ειδικεύεται στα φυτικά πρωτόκολλα και τη λειτουργική ιατρική. Μπορείτε επίσης να βρείτε την Τζέσικα στο Ίνσταγκραμ. Όπως πάντα, αυτή δεν είναι προσωπική ιατρική συμβουλή και σας συνιστούμε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Πόσο συχνά λούζετε τα μαλλιά σας; Αφήστε μας ένα σχόλιο και ενημερώστε μας!

Πηγές:

 1. Κλινική Κλίβελαντ. (2018, Αύγουστος). Η βρώμικη αλήθεια για το λούσιμο των μαλλιών σας.
 2. Puccetti, G., & Kulcsar, L. (2020). Ποιότητα επιφάνειας μαλλιών: Laser scattering ως εργαλείο για τον χαρακτηρισμό της κατάστασης της επιφάνειας και των εναποθέσεων από σαμπουάν και conditioner. International Journal of Cosmetic Science42(1), 89–98.
 3. Punyani, S., Tosti, A., Hordinsky, M., Yeomans, D., & Schwartz, J. (2021). Ο αντίκτυπος της συχνότητας πλυσίματος με σαμπουάν στο τριχωτό της κεφαλής και στις καταστάσεις των μαλλιών. Διαταραχές των εξαρτημάτων του δέρματος, 7(3), 183–193.
 4. Ρούμπελ, Άσλεϊ. (2021, Μάιος). Ζητώντας έναν φίλο… Πόσο συχνά πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου; Μπέρντι.